2013. október 23., szerda

Tízből kilenc biztosítónál drágul a kötelező

A várható áremelésre tekintettel az első olyan kötelezőkampány jöhet novemberben, ahol az autósok többsége nem a nagyobb megtakarítást, hanem a kisebb díjemelést fogja keresni az internetes portálokon. Ezúttal a díjak nem az újságok hasábjain, hanem kizárólag a biztosítók, az alkuszok és az MNB honlapján jelennek majd meg.

A Biztosítás.hu információi szerint a biztosítók szinte kivétel nélkül emelni próbálják majd díjaikat. Ezzel tovább folytatódik a tavaszi trendforduló óta tartó átlagos díjemelkedés. Az autósok számára ez a korábbiaknál nagyobb körültekintést igényel majd, mivel azt a biztosítót lesz célszerű kiválasztani, ahová átszerződve a legkevésbé emelkedik a 2014-re fizetendő díj.



Azt már az év elején is tudni lehetett, hogy a biztosítóknak masszív veszteséget hozó - a kampányban 11 ezer forintra csökkent - rekordalacsony köteleződíjak nem tarthatók sokáig, a végső lökést azonban az áprilisban megszűnt kármentességi kedvezmények adták meg a piacnak. Ekkor pattantak vissza mélypontjukról a köteleződíjak, és emelkedésük azóta is folyamatosan tart.

A díjakat a várható gazdasági növekedés és a növekvő gépjárműhasználat is felfelé húzza. Az Ásványolaj Szövetség adatai szerint az első három negyedévben már több üzemanyag fogyott, mint az előző év hasonló időszakában. A 2014-re várható 1,5 százalékos gazdasági növekedés pedig a gépjárműhasználat további növekedését vetíti előre, ami több futott kilométert, több kárt és ennek megfelelően nagyobb biztosítási díjakat jelent.