2012. február 23., csütörtök

casco biztosítás tippek 2013

A szerződés megkötésekor többféle önrész közül választhatunk. A lehetőségek mindegyike egy konkrét összeget és egy százalékos értéket tartalmaz. A százalékos érték mindig a keletkezett kár összegének adott százaléka, és a két összeg közül mindig a nagyobb az, amit a biztosító levon a kártérítésből. Ha például a szerződésünk 10% és 100.000 Ft önrészt tartalmaz, akkor 1 millió forint alatti károkból mindig 100.000 Ft-ot, 1 millió feletti károkból pedig mindig 10%-ot fog levonni a biztosító. A fix összegnek (példánkban a 100.000 Ft-nak) olyan szerepe is van, hogy az ez alatti kárösszegeket egyáltalán nem téríti meg a biztosító 2013-tól. Mindebből úgy látszik, hogy érdemes minél alacsonyabb önrészt választani, de ez természetesen nem ilyen egyszerű. Egyrészt a biztosítók meghatározzák, hogy melyik autótípusra milyen önrész variációkkal hajlandók szerződést kötni, másrészt az alacsonyabb önrészek magasabb biztosítási díjjal járnak - és természetesen fordítva is, a magasabb vállalt önrész a díj csökkentésének leghatékonyabb eszköze. Online díjszámító és biztosításkötő rendszerünk természetesen az önrész kiválasztásában is segítséget nyújt, egyrészt azzal, hogy csak az adott típushoz választható önrészesedéseket ajánlja fel, másrészt azzal, hogy a különböző önrészekhez tartozó díjakat is megmutatja, így teszi lehetővé a megfontolt választást.

Mi számít új autónak és mi alatt értjük a régi gépkocsi elnevezést?

Új autónak 0 kilométeres autót értünk, ha mi vagyunk az első gazdái és eddig a kereskedésekben tartózkodott. Amely gépkocsira ez nem mondható el, használt autónak minősül.

Az autó állapotának átnézése a casco megkötése előtt


Az autó állapotának a felmérését, mely természetesen szolgáltatások része, külön díj nélkül átnézik önnek.


Már 30- 70 %- kal olcsóbban köthet CASCO-t!

Amennyiben a mi oldalunkat választja autóvásárlás előtt, már biztos utánanézett a különböző biztosítási díjaknak, így azt is észrevette Ön, hogy akár 70 százalékkal olcsóbb casco-t tud az Alkusz Biztosítási oldal segítségével kötni, főleg, amennyiben az Ön terveiben használt gépkocsi vásárlása szerepel.


Biztosítását megkötheti akár az átvétel előtt is!

Abban az esetben is megköthető oldalunk segítségével a casco, amennyiben Ön még nem ismeri új gépkocsijának összes adatát, mivel ajánlatát pontosan 48 óráig "adathiányosan" rögzítjük, de a kockázatviselés kezdetét azonnal indítjuk. Azaz ha Ön az autó átvételének a pillanatában már biztosított szeretne lenni, már az azt megelőző két napban is igénybe veheti az Alkusz Biztosítási oldalát, hogy minél előbb megköthesse a biztosítását.


Előírt védelmi berendezések 2013-ra

A casco szerződések legtöbbje tartalmazza, hogy a biztosító milyen lopás elleni védelmi szerkezetet ajánl, és melyek azok a védelmi berendezések, melyeket meg is követel.

2012. február 8., szerda

Kgfb-2013 : Baleseti adó 2013 - ra

Ha a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjának 30 százalékára rúgó baleseti adót, az akár rendszámvesztéssel is járhat, mivel a biztosító az ő adóját is megfizeti a befolyt díjból, így viszont biztosítási fedezet nélkül marad a jármű, és kivonják a forgalomból. Akár a rendszeresen befizetett kötelező biztosításunk ellenére is fedezetlenné válhat gépjárművünk az újonnan belépő baleseti adó következtében egyes biztosítók szerint. Az ügyfélszolgálatok tapasztalatai szerint sokan nem is tudnak az adóról. De nem csak az autósok, a biztosítók is bizonytalanok a baleseti adó beszedését illetően.Tehát ha 2013-tól nem rendelkezünk a baleseti adóval, vagyis nem fizettük azt meg akkor nem kártalanít a biztosítónk helyettünk senkit sem és nekünk kell a károkat viselni, több jogász már vizsgálódik. Noha a parlament megszavazta a baleseti adó bevezetését, a behajtás pontos módjáról akkor még nem rendelkeztek. Pedig ez korántsem elhanyagolható részlet. „Annyi biztos, hogy a biztosítóknak kell leróni minden KGFB-ügyfelük után ezt a kötelezettséget az állam felé, de ennek lebonyolítása tartogathat meglepetéseket a gyakorlatban"a biztosítók részére és az ügyfelek részére is. A parlament a kampány alatt fogadta el a kgfb-díj 30 százalékának megfelelő baleseti adót, amelyet a biztosítási díjjal együtt kell megfizetni. Miután a kulcs még nem volt biztos, ezért a biztosítók - és az alkuszok - adó nélkül adták meg az idei díjat. Ha a biztosító már január elején felkészült az új adó kezelésére, akkor az azzal növelt összegről szóló csekket küldte ki az ügyfelének. Ha még nem tudta kezelni az adót, akkor kiküldte a kgfb díjra szóló csekket, és mostanában küldi az adóról szólót. A második csekkel együtt küldött magyarázatban a biztosító felhívja a figyelmet, hogy akkor is be kell fizetnie a baleseti adót, ha ügyfele azt nem fizette meg: ilyenkor a biztosítási díjból vonja ezt le a biztosító, és továbbítja az adóhatóságnak. Ha az autós már januárban befizette a kgfb-díjat - vagy annak az első részletét - akkor a biztosító ebből levonta az adót, és a hiányzó biztosítási díjat számlázza ki most, amely értelemszerűen megegyezik a baleseti adó összegével. A hatvan nap március 2-án jár le, addig tehát elég a decemberig befizetett csekket felmutatni egy közúti ellenőrzés során, de nem árt, ha az új biztosítási szerződés ajánlata is az autósnál van. A síelőknek és más külföldre utazóknak szüksége lehet a biztosítást külföldön igazoló zöldkártyára, amit már a díj befizetése előtt is megkaphatnak. Ehhez magát a biztosítót vagy azt az alkuszcéget kell megkeresni, amelyen keresztül megkötötték a biztosítást. A postázást is figyelembe véve, érdemes az utazás előtt legalább egy héttel kérni a zöldkártyát, vagy személyesen elmenni érte.

A legfontosabb tények 2013-ra:
• Az adókötelezettség azokat érinti, akikre a Gfbt. szerinti biztosítási (szerződéskötési) kötelezettség vonatkozik.
• Az adó megfizetésére kötelezett személy a gépjármű üzemben tartója (ennek hiányában a gépjármű tulajdonosa.)
• Az adó megállapítására, beszedésére, bevallására és befizetésére a törvény azt a biztosítótársaságot kötelezte, ahol az üzembentartó KGFB-vel rendelkezik, (kivéve, ha a biztosító a szolgáltatást határon átnyúló szolgáltatás keretében nyújtja).
• A biztosítónak a megállapított adót a törvény 2012. január 1-jei hatálybalépését követően együtt kell beszednie az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban az ügyfél a biztosítási díját fizeti.
• Az adókötelezettség a biztosítási időszak első napján keletkezik, és utolsó napján szűnik meg. Ha a díj meg nem fizetése miatt a gépjármű forgalomból való kivonása iránti eljárás indul, akkor az adókötelezettség a gépjármű forgalomból való kivonása napján szűnik meg.
• Az adó alapja az éves KGFB díj és az esetlegesen kirótt fedezetlenségi díj. Határozott tartamú biztosítási szerződések esetében az adó alapja a határozott időtartamra megállapított egyszeri biztosítási díj.
• Az adó mértéke az adóalap 30 százaléka, de az adó nem lehet több mint a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira számolva naponta legfeljebb 83 Ft/gépjármű. Ez a korlátozás nem vonatkozik a fedezetlenségi díjra számított adóra.
• Amennyiben az ügyfél a törvény által előírt, a biztosító által megállapított baleseti adót és biztosítási díjat a biztosítónak megfizette, abban az esetben nincs további tennivalója az adóval kapcsolatban, a többi a biztosító dolga (adó befizetése és bevallása).
• Ha a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizet az ügyfél, akkor ezt a törvény szerint úgy kell tekinteni, hogy részben vagy egészben a megállapított adót fizette meg. Ilyenkor a biztosító felszólítást fog küldeni az ügyfélnek, amelyben kérni fogja a hiányzó biztosítási díj, illetve baleseti adó határidőre történő megfizetését.
• Ha a biztosító a baleseti adót a fedezetlenségi időtartamra, a türelmi időre nem tudta beszedni, akkor az adót a törvény szerint az ügyfélnek, az adófizetésére kötelezettnek önbevallással kell az adóhatóság felé teljesítenie.



2012. február 2., csütörtök

Teherautó biztosítás kalkulátor 2013

A teherautó közúti közlekedésben résztvevő gépjármű, amely nem személygépkocsi, autóbusz, trolibusz és vontató. Ennek megfelelően a teherautó kötelező biztosítás szintén kötelező megkötni az üzembentartó részére és azt díjjal folyamatosan rendezetten kell tartani. Mivel a teherautó fedezetlenségi díja drasztikusan magasabb, mint egy személygépkocsi esetében, ezért érdemes mindig időben befizetni azt.

Teherautó kötelező biztosítás fedezetlenségi díjak 2013-ban:

500-3500 kg 300
3501-12000 kg 640
12000 kg felett 960

A teherautó kötelező biztosítás alapdíj besorolása az össztömeg alapján történik:

  • 3,5 tonna alatt
  • 3,5 tonna és 12 tonna között
  • 12 tonna felett
A személyautókhoz hasonlóan a teherautókat is besorolják annak érdekében, hogy meghatározható legyen a fizetendő biztosítási díj. Az eltérés csak annyi, hogy míg a személyautók esetében a besorolást a motorok teljesítménye határozza meg a teherautók esetében ezt a megengedett legnagyobb össztömeg befolyásolja. A kisteherautó kötelező biztosítás 3,5 tonna megengedett össztömeg alatt köthető. A másik két kategória a 3,5-12 tonna közötti megengedett össztömegű teherautók, míg a felső kategória a 12 tonna megengedett össztömeg feletti teherautók.