2012. október 12., péntek

kötelező biztosítás változások

Tizenhét pénzügyi tárgyú törvényt módosított hétfőn az Országgyűlés, ezek közül a biztosítási törvény és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény 2013 - as módosítása érinti leginkább közvetlenül a fogyasztókat.  Nem tehető különbség a nemek között !

A biztosítási törvény módosítása az uniós gender-irányelv magyar jogba való átvételét tartalmazza. Ennek lényege, hogy december 21-től a biztosítási díjban nem tehető különbség a nemek között. Így a nők, akik - a hosszabb életük miatt - olcsóbban köthettek életbiztosítást, a jelzett időponttól drágábban tehetik meg azt, a férfiaknak viszont olcsóbb lesz az életbiztosítás. Mindez - elvileg - a nők negatív nemi diszkriminációjának megszüntetését szolgálja.  A belső árazásban, a tartalékképzésben, a viszontbiztosításban, a reklámban, továbbá a kockázatok elbírálásában viszont továbbra is különbséget tehetnek a két nem között a biztosítók. Amennyiben december 21-e után akarja módosítani valaki a meglévő életbiztosítási szerződését, nem kell a nemi diszkrimináció tilalmát alkalmazni akkor, ha csak a befektetési díjrésznek, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatásnak a módosítását akarja elérni az ügyfél. Ellenben ha a kockázati díjrészt akarja módosítani, akkor már a díjban megjelenik a nemi különbségtétel. Ez a szabály elsősorban a befektetési egységhez kötött életbiztosítással rendelkezőket szolgálja, akik nemi különbségtétel nélkül módosíthatják - a lényegében befektetésnek tekinthető - biztosításukat.  Az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvényen is átvezetésre került a nemi diszkrimináció tilalma. Ez a jogszabály kimondja, hogy a terhességgel és anyasággal kapcsolatos szolgáltatások nem emelhetik a biztosítási díjat.

Kgfb: évente többször hirdetnek

A kgfb törvény megengedi, hogy jövőre évente többször hirdessenek erre a biztosításra díjat a biztosítók, de az csak a meghirdetés után 60 nappal lép életbe. Aki viszont egy évre leszerződött a biztosítójával, annak a díja egy évig nem változik. Ellenben ha az egy év lejártakor nem szerződik át másik biztosítóhoz, akkor az éppen aktuális díjjal folytatódik - újabb egy évre - a szerződés.
Az évközbeni díjmódosítás nem érinti azokat, akiknek a kgfb-jük január 1-én fordul.